MADKLUBBEN ANNO 1991's hjemmeside
Gå til forsiden

 

Dyrekølle med tranebærkompot (12 pers )

Ingredienser tranebærkompot:

  • 1,2 ltr vand
  • 250 g sukker
  • 350 g frosne tranebær
  • 5 faste, modne og uskrællede pærer i tynde både (ca 750g)
Ingredienser dyrekølle:
  • 1 udbenet dyrekølle, ungt dyr (ca 2½ kg)
  • 25 hakkede tørrede enebær
  • 1 tsk groft salt
  • friskkværnet peber
  • 7 dl vand
  • 3 dl piskefløde
Ingredienser sauce:
  • Stegesky fra dyrekøllen
  • ½ dl lage fra tranebærkompotten
  • 25 g danablu 50+ i mindre stykker
  • 1½ tsk groft salt
  • friskkværnet peber
  • 2 dl piskefløde
  • 4 spsk hvedemel
  • evt. kulør
Ingredienser smørstegte kartofler:
  • 150 g smør
  • 3 kg små, kogte og pillede aspargeskartofler
  • 50 g hakkede hasselnøddekerner
Bagetid: ca 2 timer ved 200 C

Tranebærkompot: Bring vand og sukker i kog i en gryde. Tilsæt tranebær og pærer. Kog dem ved svag varme og under låg i ca. 3 minutter. Tag frugterne op med en hulske og gem dem. Kog lagen ind ved kraftig varme uden låg, til der er ca 3 dl. Hæld 2½ dl varm lage over frugterne (gem ½ dl lage til saucen). Lad tranebærkompotten trække tildækket i køleskabet i mindst 2 timer.
Dyrekøllen: Fjern sener og hinder fra køllen og tør den godt. Bind bomuldsgarn om 3-4 steder så køllen holdes sammen. Gnid den med enebær, salt og peber. Læg køllen i en bradepande (ca 6x22x30 cm) og steg den nederst i ovnen. Hæld efter ½ time vand og piskefløde ved. Tag dyrekøllen ud af ovnen efter ialt 1 time og 50 minutter og mål med et stegetermometer kødets centrumtemperatur. Den skal være ca 75 C. Si skyen fra og steg evt. dyrekøllen færdig de sidste 10 minutter. Lad den hvile tildækket i ca ½ time.
Sauce: Kog stegeskyen ind ved kraftig varme til der er ca 8 dl. Tilsæt lagen fra kompotten, ost, salt og peber. Rør fløde og mel sammen og kom det i den kogende sauce. Kog saucen ved svag varme og under omrøring i ca 5 minutter. Smag saucen til.
Smørstegte kartofler: Lad halvdelen af smørret blive gyldent i en sauterpande og tilsæt halvdelen af kartofler og nødder. Steg dem ved svag varme i ca 5 minutter til kartofler er let gyldne. Vend forsigtigt rundt i blandingen under stegningen. Steg den anden halvdel af kartoflerne på samme måde.