Moseand
med Hasselbach-kartofler og æble/avocadosalat
Ingredienser And á l'orange:
-
1 stor and ca 3 kg
-
salt og peber
-
andeskysovs og bouillon (ialt 4 dl)
-
1 dl halvtør hvidvin
-
2 appelsiner
-
½ citron
-
1 spsk vineddike
-
1 spsk sukker
Ingredienser æble/avocadosalat:
-
1 moden avocado
-
3-4 spiseæbler
-
50 g saltede jordnødder
-
1 bundt brøndkarse
Marinaden hertil:
-
1½ spsk citronsaft
-
6 spsk olie
-
salt, peber
-
1-2 tsk lys fransk sennep
-
evt. lidt sukker
Arbejdstid anden: 45 min, stegetid ca
2½ time
Arbejdstid salaten: 15-20 minutter
Krydr anden (uden indmad) ind- og udvendigt
med salt og peber., og brun den for stærm varme, 250 C først
7-8 minutter med ryggen opad, så med brystet opad. Dæmp herefter
varmen til 160 C, og lad anden stege færdig, det sidste kvarters
tid for åben ventil og/eller let åben ovndør for stærk
varme (225-250 C)
Den er færdig på omkring et
par timer. Stik i låret. Er den udpiblende saft klar, er anden det
også. Er den rosa, er kødet det også, og det kan mange
lide.
Sovsen: Kog bradepanden af med hvidvin og
vand eller bouillon., helst kogt på vingespidser, hjerte, kråse
og skoldede skrabede andefødder. Lad det koge ind for god varme
uden låg. Der skal være 3½-4 dl ialt.
Smelt sukkeret og eddiken i en lille kasserolle
og småkog det, til det ligesom jævner let, bliver lidt karamel-agtigt.
Kom saften af appelsiner og citron heri, kog det op, si det eventuelt,
og tilsæt så 1 spsk finstrimlet citronskal. Egentlig skal hertil
bruges en specielt bitter appelsin, men den tilberedning støder
man ikke ofte på.
Kom appelsinblandingen i den godt indkogte
skysovs, lad det hele koge nogle minutter og servér det til anden,
der evt. kan garneres med halve, pillede appelsinskiver.
Rør alle ingredienser til marinaden
sammen og smag den forsigtigt til med salt, peber, sennep og eventuelt
lidt sukker. Sukkeret skal her fungere som et krydderi og ikke som et sødemiddel.
Vask æblerne, del dem midt igennem
og fjern kernehuset, men ikke skrællen. Skær dem i tynde skiver.
Hæld lidt af marinaden over, så de ikke bliver brune af luftpåvirkningen.
Del avocadoen på langs og befri den
for sten og skræl. En stor ske er en god hjælp her. Skær
halvdelene i ½ cm tykke skiver. Bland dem med æbleskiver,
jordnødder og brøndkarse. Hæld resten af marinaden
over og servér straks.
|