MADKLUBBEN ANNO 1991's hjemmeside
Gå til forsiden

 

Moseand med Hasselbach-kartofler og æble/avocadosalat

Ingredienser And á l'orange:

  • 1 stor and ca 3 kg
  • salt og peber
  • andeskysovs og bouillon (ialt 4 dl)
  • 1 dl halvtør hvidvin
  • 2 appelsiner
  • ½ citron
  • 1 spsk vineddike
  • 1 spsk sukker
Ingredienser æble/avocadosalat:
  • 1 moden avocado
  • 3-4 spiseæbler
  • 50 g saltede jordnødder
  • 1 bundt brøndkarse
Marinaden hertil:
  • 1½ spsk citronsaft
  • 6 spsk olie
  • salt, peber
  • 1-2 tsk lys fransk sennep
  • evt. lidt sukker
Arbejdstid  anden: 45 min, stegetid ca 2½ time
Arbejdstid salaten: 15-20 minutter

Krydr anden (uden indmad) ind- og udvendigt med salt og peber., og brun den for stærm varme, 250 C først 7-8 minutter med ryggen opad, så med brystet opad. Dæmp herefter varmen til 160 C, og lad anden stege færdig, det sidste kvarters tid for åben ventil og/eller let åben ovndør for stærk varme (225-250 C)
Den er færdig på omkring et par timer. Stik i låret. Er den udpiblende saft klar, er anden det også. Er den rosa, er kødet det også, og det kan mange lide.
Sovsen: Kog bradepanden af med hvidvin og vand eller bouillon., helst kogt på vingespidser, hjerte, kråse og skoldede skrabede andefødder. Lad det koge ind for god varme uden låg. Der skal være 3½-4 dl ialt.
Smelt sukkeret og eddiken i en lille kasserolle og småkog det, til det ligesom jævner let, bliver lidt karamel-agtigt. Kom saften af appelsiner og citron heri, kog det op, si det eventuelt, og tilsæt så 1 spsk finstrimlet citronskal. Egentlig skal hertil bruges en specielt bitter appelsin, men den tilberedning støder man ikke ofte på.
Kom appelsinblandingen i den godt indkogte skysovs, lad det hele koge nogle minutter og servér det til anden, der evt. kan garneres med halve, pillede appelsinskiver.

Rør alle ingredienser til marinaden sammen og smag den forsigtigt til med salt, peber, sennep og eventuelt lidt sukker. Sukkeret skal her fungere som et krydderi og ikke som et sødemiddel.
Vask æblerne, del dem midt igennem og fjern kernehuset, men ikke skrællen. Skær dem i tynde skiver. Hæld lidt af marinaden over, så de ikke bliver brune af luftpåvirkningen.
Del avocadoen på langs og befri den for sten og skræl. En stor ske er en god hjælp her. Skær halvdelene i ½ cm tykke skiver. Bland dem med æbleskiver, jordnødder og brøndkarse. Hæld resten af marinaden over og servér straks.