Ovnstegt oksemørbrad
med pommes Anna, glaserede perleløg, salat og rødvinssauce
Ingredienser kød og
Pommes anna:
Ingredienser
rødvinsauce
-
4 skalotteløg hakket
-
2 hakkede gulerødder
-
4 fed hvidløg hakket
-
50 g smør
-
6 spsk balsamico
-
5 dl rødvin
-
1 ltr oksebouillon
-
4 spsk mel
-
2 dl vand
Ingredienser
glacerede perleløg
-
2 glas perleløg
-
8 spsk sukker
-
4 spsk smør
Lav først Pommes Anna dage før
ved at indstille ovnen på 175 grader, hvorefter de skrællede kartofler skæres i
ultratynde skiver. Smelt smørret og læg et lag af kartoffelskiver i et fad, så
de lige akkurat overlapper hinanden. Pensl med smeltet smør og kom en smule salt
og peber på (der skal en hel del lag til, så pas på med at komme for meget på de
enkelte lag). Gentag processen og slut af med et lag kartofler, som pensles med
smør. Læg et stykke bagepapir over kartoflerne og stil endnu et fad over, så der
dannes et pres mod kartoflerne. Kom eventuelt ris eller tørrede bønner i fadet
for at øge presset yderligere.
Kartoflerne bages midt i ovnen i cirka 45
minutter. Herefter fjernes det ekstra fad, og kartoflerne bages yderlige 45
minutter, til de er sprøde og gyldne på toppen. Lad dem køle af og stil dem i
køleskabet natten over – gerne med pres på igen. Inden servering skæres de ud i
den ønskede form og bages i en 20 minutters tid i en 200 grader varm ovn (dette
kan passende gøres, mens stegen hviler)
Forvarm ovnen til 225 grader. Gnid stegen med
salt, peber og timian og placer et stegetermometer i midten. Kom den i ovnen i
cirka 20 minutter. Herefter skrues ovntemperaturen ned til 180 grader.
Stegetiden kan variere - her tog det kun cirka 50 minutter. Hold øje med
stegetermometeret. For en rosa steg tages den ud, når stegetermometeret når
omkring 53 grader. Det er noget lavere, end hvad de fleste stegetermometre
anbefaler, men for ikke at blive gennemstegt ved servering, så bør man gøre det.
Imens stegen passer sig selv i ovnen laves
rødvinssaucen ved at svitse de hakkede grøntsager i 50 g smør. Tilsæt så
balsamicoeddike og lad det koge en smule ind. Herefter tilsættes rødvinen, som
simrer indtil den er kogt ind til cirka halvdelen, hvorefter fonden tilsættes.
Lad igen saucen koge ind til cirka halvdelen, jævn med mel og vand og smag til
med salt og peber
Dræn perleløgene for væde og smelt sukkeret på en
pande. Hold godt øje med det, så det ikke brænder på. Når sukkeret er smeltet
tilsættes smørret og perleløgene, som får lov at simre sammen i en ti minutters
tid.
Anret oksekødet i tynde skiver på en tallerken
sammen med rødvinssauce, pommes anna, en passende salat og glaserede perleløg
|