Oksehøjreb
med vintergrønsager og hvidløgskartoffelmos.
Ca.12 personer.
2 ¾ kg. Oksehøjreb
uden ben
2 tsk groft salt
friskkværnet peber
4 dl vand.
Rids højrebets
fedtkant og læg stegen på ovnens rist i bradepanden. Støt evt. stegen med
stanniol, så den liggger lige. Drys med salt og peber og brun stegen nederst i
ovnen. Skru ned og hæld vand i bradepanden. Steg oksehøjrebet færdigt –
dryp køden med stegesky 2-3 gange. Tag stegen ud og mål med et stegetermometer
kødets centrumstemperatur. Den skal være ca. 55°. Lad stegen hvile tildækket(
ikke fedtkanten) i ca ½ time.
Bruning: ca 15
min. Ved 250°
Stegning: ca 1
time ved 175°
Sauce
Stegesky fra
okshøjrebet
1 liter Karoline’s Steaksauce.
Skum fedtet af
stegeskyen og kog den ind ved kraftig varme til der er ca. 1 dl. Tilsæt
Staksauce og varm saucen igennem under omrøring. Kom evt. sky fra kødet i og
smag til.
Vintergrønsager
100 g.
grofthakkede hasselnøddekerner
1 ½ liter vand
1 1/2 tsk groft salt
1 knoldselleri i stave (ca. 600g.)
600 g. rosenkål i halve
50 g. smør
½ tsk groft salt
1 dl. Frisk, hakket persille
Kom imens nødderne
i en stor gryde og rist dem ved jævn varme og under omrøring i ca. 5 min. Tag
dem op. Bring vand tilsat salt i kog i gryden. Tilsæt selleri og rosenkål og
kog dem ved kraftig varme og uden låg i ca. 3 min. Lad grønsagerne dryppe af i
en sigte. Smelt smørret i en stegegryde ved kraftig varme, men uden at det
bruner. Tilsæt selleri, rosenkål og salt. Svits grønsagerne i ca. 3 min. Og
vend nødder og persille i. Smag til.
Genvej: Rosenkål
og selleri kan koges ca. 4 timer før, de skal svitses.
Bagt
kartoffelmos med hvidløg.
2 liter vand
3 kg melede kartofler i grove stykker
18 store fed hvidløg
varmt kartoffelvand
75 g. smør
1 spsk groft salt
friskkværnet peber
400 g. Karoline’s Gratineringsost.
Bring vand i kog
i en stor tykbundet gryde. Tilsæt kartofler og hvidløg og kog dem ved svag
varme og under låg i ca. 20 min. Tag ¾ liter kartoffelvand fra og hæld resten
af vandet fra kartoflerne. Damp dem tørre. Mos kartofler og hvidløg groft,
evt. med en kartoffelstøder. Vend smør, kartoffelvand, salt, peber og 300 g.
af osten i. Smag til. Fordel mosen i 3 smurte, ovnfaste skåle (a ca. 1 ½
liter) eller 24 små skåle ( a ca. 2 dl.). Drys resten af osten på
kartoffelmosen og bag den midt i ovnen.
Genvej:
Kartoffelmosen kan gøres klar til bagning dagen før.
Bagetid ca. 25
min. Ved. 225°
|