Tzatziki
til farserede tomater (8 pers)
Ingredienser tzatziki:
-
2 ltr yoghurt naturel
-
2-3 spsk olivenolie
-
3-5 fed pressede hvidløg
-
peber evt. salt
-
2 agurker
-
1 tsk salt
De 2 ltr yoghurt sættes til afdrypning
i kaffefiltre i 3-4 timer. Den afdryppede yoghurt røres med olivenolie,
hvidløg og peber (evt. salt)
Agurkerne skrælles og rives groft.
Salt drysses over, og det trækker 15-30 minutter. Agurkestrimlerne
knuges, og væden hældes væk.
Vend agurken i yoghurten og smag til med
peber og salt. Salaten skal trække i mindst en time og serveres kold
med brød til.
Ingredienser fyldte tomater:
-
12 store tomater
-
½ kg hakket oksekød
-
3 løg
-
1 fed hvidløg
-
½ kop hakket persille
-
1 kop ris
-
1 glas hvidvin
-
sukker
-
mynte eller basilikum
-
1 kop olivenolie
-
salt, peber
-
rasp
Først skæres et låg af toppen
af hver tomat modsat den ende, hvor stilken har siddet. Lågene gemmes,
mens man forsigtigt med en teske udhuler tomaterne, således at der
bliver en ret solid skal tilbage. Man gemmer indmaden, men sier dog en
halv kop tomatsaft fra. Forsigtigt med en fingerspids, smøres den
øverste kant af tomatskallerne med salt, peber og sukker.
Det hakkede oksekød blandes med revet
løg og knust hvidløg og brunes i olivenolie i en gryde. Efter
en tid hældes vinen i sammen med den findelte indmad fra tomaterne,
salt og peber, 1 tsk sukker, mynte eller basilikum. Kødet koges,
til det er mørt, og undervejs kan der tilsættes vand om nødvendigt.
Til sidst kommer man ris og hakker persille i.
De tomme tomatskaller placeres nu i et ildfast
fad, og grydens indhold fordeles forsigtigt i skallerne. Der lægges
låg på tomaterne, som nænsomt overhældes med olivenolie
og den halve kop tomatsaft.
Endelig drysses med let hånd rasp
på, og tomaterne sættes i en varm ovn i ca ½ time. Undervejs
skrues der lidt ned for varmen.
|