Græskar- & Mandeltærte med
vanillecreme og rørt vanille-is
Ingredienser:
(4 personer (men reelt set 10))
Mørdej:
-
350 g mel
- 225 g usaltet smør
- 100 g flormelis
- 3 æggeblommer
- 1 knivspids salt
Græskarfyld:
- 1 hokkaidogræskar (ca 500 g)
- 150 g usaltet smør
- 350 g sukker
- 350 g mandelmel
- 4 æg
Vanillecreme:
- 2 dl creme fraiche 38%
- 1 dl fløde
- 1 vanillestang
- 1 spsk florsukker
Nøddekaramel:
- 100 g hasselnødder (eller pecannødder)
- 1 spsk bourbon whiskey
- 100 g demera sukker
- ½ dl vand
Andet:
- Tilstrækkelig is - eksempelvis vanille
Mørdej: Rør mel, sukker og salt sammen.
Tilsæt sukker og æg og ælt det godt sammen på bordet med lidt mel. Rul dejen ind
i film og læg den på køl i en time. Rul dejen ud og læg den i en tærteform, ca.
30 cm i diameter, eller i 4 små forme. Læg bagepapir over dejen og fyld formen
med tørrede ris eller bønner. Forbag bunden (uden fyld) 20 min. ved 180 C. Fjern
bagepapir og bønner.Græskarfyld:
Rens græskarret for skal og kerner. Skær græskarkødet i skiver og bag ved 170 C
i 1 time. Blend kødet og lad det køle af. Pisk smør og sukker cremet.
Tilsæt mandelmel, græskarpuré og æggene lidt af gangen. Læg fyldet i
tærtebunden og bag den ved 180 C i 40 - 60 minutter.
Vanillecreme: Bland creme fraiche
med fløde, sukker og vanille og server cremen til den lune tærte.
Nøddekaramel: Rist nødderne let på
panden. Tilsæt sukker og rør til det karamelliserer. Tilsæt spiritus og vand,
kog det op og rør det sammen. Tilsæt eventuelt lidt mere vand, hvis sovsen er
for tyk.
Vanilleis: Rør isen blød inden
servering som tilbehør
|