MADKLUBBEN ANNO 1991's hjemmeside
Gå til forsiden

 

Chokolade og Brombærhelvede
Brombærsoufflé, mandelnougatin, brombær creme brulée, brombærgele og brombær-chokolade creme

Ingredienser brombærsouffle:

  • 500 g blendede brombær
  • 4 æggeblommer
  • 4 stiftpiskede hvider
  • 6 spsk sukker
  • reven skal af en appelsin
  • 8 husblas - udblødt og smeltet
  • ½ ltr piskefløde

Brug en skål med høje kanter.Bind et stykke pergamentpapir dobbelt rundt om formen så der dannes en 5 cm høj kant. Bærrene moses eller blendes.Pisk æggeblommer med sukker og reven appelsinskal.Tilsæt husblas.Bland bærrene i og når blandingen begynder at stivne flødeskummet og hviderne. Hæld det op i skålen så det står ca 3-4 cm op over skålens kant Stilles i køleskab i mindst 1 time.

Tag papiret af kanten og pynt desserten med flødeskumstoppe og hele brombær

Ingredienser nougatin:

  • 75 g smuttede mandler
  • 75 g sukker

mandlerne ristes i ovn på 200 grader til de får en anelse farve. Pas på de ikke bliver for mørke. De kan også ristes på en pande, og du kan også bruge mandelflager eller splitter til opskriften.

Sukkeret smeltes til brun karamel i en gryde. Kom mandlerne ved og varm det igennem. Hæld det ud på en smurt bageplade eller direkte på en marmor- eller granitbordplade. Lad det størkne til en hård karamel. Hak den fint på et spækbræt. Du kan også brække den i mindre stykker og knuse den med en kagerulle.

Dette pulver er godt at sætte kugler af is i på en desserttallerken, hvis det skal være lidt fint. Så bliver isen liggende i stedet for at skøjte rundt på tallerkenen. Prøv også at hakke den lidt grovere – og kom den i en vanilleis.

Ingredienser brombær creme brulée:

  • 6 æggeblommer
  • 120 gr sukker
  • Kornene fra 1 stang vanille
  • 4 deciliter piskefløde
  • 1–1,5 deciliter solbærsaft
  • En anelse salt
  • Evt. lidt citronsaft
  • 1 par spsk. rørsukker til karameliseringen

Hvis brombærsaften er koncentreret og sødet, skal sukkermængden reduceres lidt.

Pisk æggeblommerne hvide med sukkeret og vanille. Kog fløden op. Hæld fløden over æggeblommerne mens der piskes. Kom solbærsaften i sammen med en anelse salt. Smag evt. til med lidt citronsaft. Den skal smage af brombær og have lidt friskhed i bærsmagen.

Si cremen og hæld den på 4 små skåle, der kan gå i ovnen. Bag cremen i vandbad i ovnen på 140 grader i ca. 40-45 minutter. Cremen skal sætte sig. Når du støder let til skålene med en finger, skal den dirre.

Stil skålene i køleskab nogle timer. Tag skålene ud. Drys et lag rørsukker ovenpå cremen. Smelt sukkeret med en gasbrænder uden at branke det for meget. Lad den hvile et minuts tid og servér.

Ingredienser brombærgele:

  • ½ liter solbærsaft – helst usødet
  • 60-75 gram sukker
  • Lidt citronsaft
  • husblas
  • Evt. lidt kakao til pynt
     

start med at finde den rigtige form. Prøv at hælde 0,5 liter vand i. Vandet skal ikke stå meget højere end 1 centimeter i formen.

Varm brombærsaften op med sukker. Smag til med citronsaft. Den skal ikke være for sød. Tilsæt husblas og kog op. Hæld geleen i formen. Lad den sætte sig.

Når den er helt fast, kan den skæres i små tern. De skal ikke være meget mere end max. 1,5 centimeter på hver led. Halvdelen af de små geletern kan evt. vendes i kakao lige før servering.

Ingredienser brombær-chokolade creme:

  • 200 g mørk chokolade (gerne Manjari 64 % eller anden god kvalitetschokolade)
  • 4 deciliter piskefløde
  • 1,5 deciliter brompuré (solbær kogt op med lidt sukker, blendet og passeret gennem en sigte)
  • 2 blade husblas
     

blød husblas op i koldt vand. Hak chokoladen og kom den i en skål. Kog halvdelen af fløden op. Pres overskydende vand ud af den opblødte husblas. Smelt husblas i den varme fløde. Hæld den varme fløde gennem en sigte over chokoladen. Rør til chokoladen er smeltet. Kom solbærpuréen i. Lad det køle lidt af.

Pisk i mellemtiden den anden halvdel af fløden. Fold nogle skefulde i chokolade-brombær blandingen først, derpå resten af flødeskummet. Kom cremen i små skåle. Lad den blive helt fast i 2-3 timer i køleskab. Når cremen skal serveres, dyppes skålene i varmt vand, så cremen slipper.